Nederländerna, informellt Holland, är ett land beläget i Västeuropa med utomeuropeiska territorier i Karibien. Det är det största av fyra ingående länder i kungariket Nederländerna.
I Europa består Nederländerna av tolv provinser som gränsar till Tyskland i öster, Belgien i söder och Nordsjön i nordväst, med sjögränser i Nordsjön med dessa länder och Storbritannien.
I Karibien består det av de tre ingående länderna Aruba, Curaçao och Sint Maarten, som tillsammans bildar kungariket Nederländerna. Med ytterligare specialkommuner: öarna Bonaire, Sint Eustatius och Saba.
Landets officiella språk är holländska, med västfrisiska som sekundärt officiellt språk i provinsen Friesland, och engelska och papiamento som sekundära officiella språk i Karibiska Nederländerna . Nederländska lågsaxiska och limburgiska är erkända regionala språk (som talas i öst respektive sydost), medan holländska teckenspråk, Sinte Romani och jiddisch är erkända icke-territoriella språk.
De fyra största städerna i Nederländerna är Amsterdam, Rotterdam, Haag och Utrecht. Amsterdam är landets folkrikaste stad och nominella huvudstad, medan Haag har sätet för generalstaterna, kabinettet och högsta domstolen. Rotterdams hamn är den mest trafikerade hamnen i Europa. Amsterdams flygplats Schiphol är den mest trafikerade flygplatsen i Nederländerna och den tredje mest trafikerade i Europa.
Landet är en av grundarna av Europeiska unionen, euroområdet, G10, NATO, OECD och WTO, samt en del av Schengenområdet och den trilaterala Beneluxunionen. Landet är värd för flera mellanstatliga organisationer och internationella domstolar, av vilka många är centrerade i Haag, som följaktligen kallas ”världens juridiska huvudstad”.
Nederländerna betyder bokstavligen ”lägre länder” med hänvisning till dess låga höjd och platta topografi, med endast cirka 50% av landet som överstiger 1 m över havet, och nästan 26% faller under havsytan. De flesta områden under havsytan, kända som poldrar, är resultatet av landåtervinning som började på 1300-talet.
I vardagsspråk eller informellt hänvisas ibland Nederländerna till ”pars pro toto” (Latin för ’en del (tagen) för helheten’) Holland. Under den republikanska perioden, som började 1588, gick Nederländerna in i en unik era av politisk, ekonomisk och kulturell storhet, rankad bland de mäktigaste och mest inflytelserika i Europa och världen; denna period är känd som den holländska guldåldern. Under denna tid etablerades dess handelsbolag, Holländska Ostindiska kompaniet och Holländska Västindiska kompaniet, kolonier och handelsplatser över hela världen.
Med en befolkning på 17,6 miljoner människor, som alla bor inom en total yta på cirka 41 800 km2 – varav landytan är 33 500 km2 – är Nederländerna det 16:e mest tätbefolkade landet i världen och det näst mest tätbefolkade landet i Europeiska unionen, med en täthet på 526 personer per kvadratkilometer. Ändå är det världens näst största exportör av livsmedel och jordbruksprodukter till värde, på grund av dess bördiga jord, milda klimat, intensiva jordbruk och uppfinningsrikedom.
Nederländerna har varit en parlamentarisk konstitutionell monarki med en enhetlig struktur sedan 1848. Landet har en tradition av enhetlig struktur och en lång historia av social tolerans, efter att ha legaliserat abort, prostitution och mänsklig dödshjälp, tillsammans med en liberal narkotikapolitik.
Nederländerna avskaffade dödsstraffet i civilrätten 1870, även om det inte togs bort helt förrän en ny konstitution godkändes 1983. Nederländerna tillät kvinnor rösträtt 1919, innan det blev världens första land att legalisera samkönade äktenskap 2001.
Dess avancerade blandade ekonomi hade den elfte högsta inkomsten per capita i världen. Nederländerna rankas bland de högsta i internationella index för pressfrihet, ekonomisk frihet, mänsklig utveckling och livskvalitet, såväl som lycka. År 2020 rankades det åttonde på ”Human Development Index” och femma på 2021 års ”World Happiness Index”.